IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Рискът от двойна рецесия в еврозоната се повишава

Рискът ако не от двойна рецесия, то най-малко от стагнация в еврозоната, е над 50%, смята икономистът

10:15 | 16.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Рубини: Рискът от двойна рецесия в еврозоната се повишава

Рискът от двойна рецесия се повишава, особено в еврозоната, където преструктурирането на гръцкия дълг е неизбежно, коментира Нуриел Рубини - икономистът, прогнозирал финансовата криза, цитиран от CNBC.

В понеделник Moody’s понижи кредитния рейтинг на Гърция с четири степени до ниво нискокачествени „junk“ облигации, тъй като мерките за намаляване на бюджетния дефицит вероятно ще помрачат перспективите за растеж.

„Бих казал, че рискът от двойна рецесия е най-висок в еврозоната. Бих казал също, че вероятността от подобен сценарий е повече от 50 процента, ако не от класическа двойна рецесия, то поне от стагнация“, казва Рубини.

„Рискът за растежа е огромен, така че да се прекратяват програмите за стимулиране на икономиките е голяма грешка“, предупреди той. „В еврозоната и Обединеното кралство ще наблюдаваме масивно намаляване на кредитите за потребителите и частния сектор“, допълва той.

Гърция трябва контролирано да преструктурира дълга си, защото дори с помощта на ЕС и МВФ, тя няма да може да се отърве от бремето на дълга, казва Рубини. „Дори Гърция да спазва програмата на МВФ, техният публичен дълг ще се стабилизира на около 145 процента от БВП, а това е смешно“, допълва той.

В случая с Гърция въпросът не е дали да се преструктурира дълга, а как – хаотично или контролирано, казва Рубини.

Нещата с Испания в някои аспекти стоят дори още по-зле, посочва Рубини, защото безработицата достига 20 процента, а не 10 както в Гърция. Балонът с недвижимата собственост в Испания се спука и не трябва да забравяме, че страната е сред четирите най-големи икономики в еврозоната. Колапсът на Испания ще е истинска катастрофа, допълва той.

Доходността по испанските ДЦК се повиши във вторник на фона на нарастващи опасения за стабилността на кредитния рейтинг на страната.

„Пазарите се настройват към период на бавен икономически растеж“, казва Рубини, като прогнозира, че това ще продължи през следващите три години. Икономически растеж от под 2 процента в САЩ би потвърдил тази негативна прогноза, и аз мисля, че това е много вероятно, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Започвам да си мисля, че на тоя му харесва да го псуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Както беше казал един от големите икономисти за Рубини: Дори и спрелият часовник два пъти на ден показва точно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
graki
преди 13 години
Тоя взе да омръзва на всички, като крачетало е - че играе на късо, или помага на захапали къси въдици ясно, но стига досажда с дрънкане на едно и също - а и Инвестора с огромно удоволствие му цитират бисерите ден след ден - а днес има една друга статийка за подобни прогнози и на друг един вече истински играч /пак на късо явно/, но там интересно защо няма опция за коментиране - пак тънка избирателност от сайта или....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още